A festészet az ember legősibb örökségeinek sorában áll 

„Mit tesz a festő? Színt kever, pigmentet old, felületet alakít, síkba teret formáz, anyagot gyúr látvánnyá, a látványból mondandót, üzenetet képez. Környezetet, életteret ruház fel szépséggel harmóniával, kérdőjelekkel és felkiáltójelekkel. Felzaklat és elsimít, könnyekre fakaszt, üvöltésre késztet és megnyugtat. A festő a látható világ esszenciáját gyúrja képanyaggá. De a festő ennél sokkal többet tesz: hozzáállást, látásmódot, szemléletet alakít” – írja Verebes György, a Magyar festészet napja elnöke meghívójában, melyben a Magyar festészet napja elnevezésű országos rendezvénysorozatra invitálja a nézőket októberben, amely összefogja a teljes képzőművészeti szakmát.

Magyar Nemzet
2021. 10. 10. 10:00
Forrás: Szolnoki Művésztelep
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Civil kezdeményezésként – Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József, Fabók Gyula elképzelése alapján – 2002-ben jött létre a Magyar festészet napja. Középpontjában október 18-a, Szent Lukácsnak, a hagyomány szerint, a festők védőszentjének a napja áll. Egy rendezvénysorozat, melyhez az ország és a Kárpát-medence művészeti közélete csatlakozik évről évre, immár tizenhatodik alkalommal. Célja a festmények művészeti színvonalából és egyediségéből adódó érték elismertetése, a kortárs magyar festők és alkotásaik iránti közönségszeretet kivívása.

Ha van magyar kultúra, ha van mai érzület és van közösségi tér, ami a szellemi létünket meghatározza, akkor kell, hogy legyen egy olyan alkalom, amikor a gondolatnak, az átélésnek, a szakmai felkészültségnek a hitelességét ünnepeljük

– írja Verebes György. 

„A festészet az ember legősibb örökségeinek sorában áll, ma is ugyanolyan érvénnyel bír, mint évezredekkel ezelőtt. A Magyar festészet napja ezt a szellemi alapállást tartja fenn és ennek kíván a jövőben is érvényt szerezni. Ünnepeljük együtt a magyar festészet napját, azt, hogy van festészet, van magyar festészet, van jó magyar festészet, ami mögött kiváló művészek állnak és, hogy mindez összeköt, és nem elválaszt minket egymástól!” – hív az elnök.

Idén közel 150 csatlakozó kiállítóhely, több mint ötszáz művész, legalább 2500 műve szerepel a festészet napja keretében.

Programjait már régen nem csak tárlatok és kiállítások alkotják: koncertekkel, irodalmi műsorokkal, színházi előadásokkal és társművészeti eseményekkel is ünneplik a kortárs festészetet. Néhány program ízelítőül: október 9-én a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény galériájában Halleluja! címmel megnyitották a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének kiállítását. Október 13-án Egerben, a Kepes Intézetben Színbiózis III. az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti Tanszéke és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszéke hallgatóinak kiállítását rendezik meg. A festészet napján, október 18-án Budapesten, a Zikkurat Galériában Női Vonal X. – Női test, női identitás, kiállításmegnyitó és performansz várja az érdeklődőket, melyet Révész Emese művészettörténész nyit meg  Lux Ádám Jászai-díjas színművész, érdemes művész közreműködésével. 

További információkat a programokról ITT találnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.